Błonnik dzieli się na rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Błonnik rozpuszczalny (m.in. inulina) zawarty jest w ziarnie owsa, owocach (gruszkach, truskawkach, malinach, porzeczkach, pomarańczach), warzywach (brukselkach, cebuli, czosnku, brokułach) i roślinach strączkowych (soczewicy, grochu, fasoli, ciecierzycy). Błonnik nierozpuszczalny w wodzie zawierają produkty z pełnego ziarna, np. chleb pełnoziarnisty, płatki pełnoziarniste, otręby pszenne.
Korzystne działanie błonnika na nasze zdrowie
Błonnik pomaga obniżyć poziom złego
cholesterolu we krwi i jest naturalnym prebiotykiem, czyli substancją
wspomagającą rozwój korzystnej flory bakteryjnej w jelitach.
Błonnik jako pomoc w diecie odchudzającej, zmniejszeniu łaknienia i wchłaniania tłuszczów ze spożywanych pokarmów
Błonnik wchłania wodę, więc należy go przyjmować
z dużą ilością płynów, co sprzyja zwiększeniu objętości pokarmu w żołądku, bez zwiększania ilości przyjmowanych kalorii. Konsekwencją
tego jest szybsza przemiana materii i dłuższe uczucie sytości, a co za tym idzie - redukcja masy ciała. Błonnik pomaga również w oczyszczaniu
organizmu z toksyn i stabilizuje stężenie glukozy we krwi.
Przeciwwskazania
Z błonnikiem nie powinno się przesadzać, ponieważ
spożywany w nadmiernej ilości może utrudniać przyswajanie wapnia, żelaza i
cynku. Za duże spożycie błonnika lub
łączenie go z małą ilością wypijanych płynów może powodować dolegliwości
trawienne, takie jak wzdęcia i ból brzucha.