1. Stosowanie drastycznych diet
- drastyczna dieta to stres dla organizmu.
Ciągłe uczucie głodu obniża tempo przemiany materii i spalania tkanki tłuszczowej
oraz powoduje zwiększenie apetytu i ciągłe myślenie o jedzeniu, które przy
pierwszej okazji może spowodować atak obżarstwa i szybsze tycie.
2. Za mało produktów białkowych
- proteiny zawarte w produktach białkowych
są bardzo pomocne w diecie odchudzającej, ponieważ wspomagają regenerację organizmu i hamują głód. Ponadto na trawienie białek organizm zużywa więcej
energii niż na trawienie tłuszczów i węglowodanów.
3. Za dużo węglowodanów prostych
- na diecie odchudzającej należy unikać produktów
z dużą zawartością węglowodanów i ubogich w błonnik takich jak m.in.: biały
ryż, chleb tostowy czy płatki kukurydziane. Produkty te mają wysoki indeks glikemiczny i przyczyniają
się do nadprodukcji insuliny, utrudniając przez to proces odchudzania.
4. Picie alkoholu
- alkohol jest bardzo kaloryczny, obniża naszą
kontrolę nad apetytem, często jest spożywany wraz wysokokalorycznymi i
tłustymi przekąskami. Piwo ma bardzo wysoki indeks glikemiczny
(powyżej 100), a jego picie skutkuje zwiększoną produkcją insuliny co utrudnia
odchudzanie i ułatwia odkładanie tkanki
tłuszczowej. Wino czerwone w niewielkiej ilości jest dozwolone u osób pragnących schudnąć, ze względu na zawartość antyutleniaczy.
5. Za mało błonnika w diecie
- błonnik pomaga w diecie odchudzającej, ponieważ
reguluje wchłanianie cukrów i tłuszczów zawartych w posiłkach oraz zwiększa
objętość pokarmów, nie dostarczając przy tym dodatkowych kalorii. W połączeniu z płynami pęcznieje w żołądku, poprawia trawienie i wspomaga
oczyszczanie organizmu z toksyn. Związki
takie jak pektyny i inulina pobudzają florę jelitową do pracy,
co skutkuje poprawą trawienia i lepszym wchłanianiem witamin i składników mineralnych z pożywienia.