5 błędów odchudzania, czyli czego nie robić, aby schudnąć.



1. Stosowanie drastycznych diet

- drastyczna dieta to stres dla organizmu. Ciągłe uczucie głodu obniża tempo przemiany materii i spalania tkanki tłuszczowej oraz powoduje zwiększenie apetytu i ciągłe myślenie o jedzeniu, które przy pierwszej okazji może spowodować atak obżarstwa i szybsze tycie.

2. Za mało produktów białkowych

- proteiny zawarte w produktach białkowych są bardzo pomocne w diecie odchudzającej, ponieważ wspomagają regenerację organizmu i hamują głód. Ponadto na trawienie białek organizm zużywa więcej energii niż na trawienie tłuszczów i węglowodanów.

3. Za dużo węglowodanów prostych

- na diecie odchudzającej należy unikać produktów z dużą zawartością węglowodanów i ubogich w błonnik takich jak m.in.: biały ryż, chleb tostowy czy płatki kukurydziane. Produkty te mają wysoki indeks glikemiczny i przyczyniają się do nadprodukcji insuliny, utrudniając przez to proces odchudzania.

4. Picie alkoholu

- alkohol jest bardzo kaloryczny, obniża naszą kontrolę nad apetytem, często jest spożywany wraz wysokokalorycznymi i tłustymi przekąskami. Piwo ma bardzo wysoki indeks glikemiczny (powyżej 100), a jego picie skutkuje zwiększoną produkcją insuliny co utrudnia odchudzanie i ułatwia odkładanie  tkanki tłuszczowej. Wino czerwone w niewielkiej ilości jest dozwolone u osób pragnących schudnąć, ze względu na zawartość antyutleniaczy.

5. Za mało błonnika w diecie

Czego nie należy robić, aby schudnąć skutecznie.
- błonnik pomaga w diecie odchudzającej, ponieważ reguluje wchłanianie cukrów i tłuszczów zawartych w posiłkach oraz zwiększa objętość pokarmów, nie dostarczając przy tym dodatkowych kalorii. W połączeniu z płynami pęcznieje w żołądku, poprawia trawienie i wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn.  Związki takie jak pektyny i inulina pobudzają florę jelitową do pracy, co skutkuje poprawą trawienia i lepszym wchłanianiem witamin i składników mineralnych z pożywienia.