Matcha to japońska, zielona, sproszkowana
herbata używana do sporządzenia naparu oraz jako dodatek do japońskich potraw –
makaronu, ciastek i lodów. Matcha jest bogata w antyoksydanty, chroniące nasz
organizm przed otyłością, chorobami cywilizacyjnymi i starzeniem.
Matchy, tak samo jak zielonej herbaty liściastej nie zalewa się wrzątkiem, ale gorącą wodą o temp. do 80 stopni. Długość parzenia to ok. 4 minuty. Można nią zastąpić kawę, gdyż daje zastrzyk energii bez nadmiernego pobudzenia.
Matchy, tak samo jak zielonej herbaty liściastej nie zalewa się wrzątkiem, ale gorącą wodą o temp. do 80 stopni. Długość parzenia to ok. 4 minuty. Można nią zastąpić kawę, gdyż daje zastrzyk energii bez nadmiernego pobudzenia.
Fakt, iż Matcha ma konsystencję proszku i jest
spożywana razem z naparem sprawia, że ma
ona 10 razy większą wartość odżywczą i
odchudzającą od tradycyjnie zaparzanej zielonej herbaty. Herbata Matcha
jest bogatym źródłem katechin – antyoksydantów o działaniu przeciwzapalnym
i zapobiegającym zlepianiu się płytek krwi.
Udowodniono , że picie zielonej herbaty
wspomaga dietę i odchudzanie poprzez poprawę metabolizmu i zmniejszenie wchłaniania tłuszczy zawartych
w pokarmach. Jedyny jej minus to cena - dobrej jakości herbata Matcha jest dużo zdroższa niż zwykła zielona herbata liściata.