Chrom
- jest pierwiastkiem śladowym, który
uczestniczy w metabolizmie glukozy, obniża poziom cholesterolu we krwi, chroni
przed miażdżycą, cukrzycą i chorobami serca. W diecie odchudzającej może pomóc
poprzez stabilizację poziomu cukru we krwi i zmniejszenie apetytu na słodycze.
W pożywieniu możemy go znaleźć w produktach pełnoziarnistych, owocach morza,
rybach, jajkach i jabłkach i warzywach (groszek, sałata, brokuły).
L-karnityna
- znajduje się w nabiale i produktach mięsnych,
drożdżach. Usprawnia i przyspiesza zamianę tkanki tłuszczowej na energię. Ma pozytywny
wpływ na metabolizm, sprawność fizyczną i intelektualną
organizmu.
Zielona herbata
- silne antyoksydanty - polifenole i
katechiny, garbniki, alkaloidy, lipidy, aminokwasy, witaminy A, B, C, E, wapń,
potas, miedź, cynk, mangan i fluor. Swoje właściwości odchudzające zawdzięcza
katechinom, które obniżają wchłanianie tłuszczów z pożywienia, ale również
wspomagają spalanie już istniejącej
tkanki tłuszczowej.
Zielona kawa
- czyli
niedojrzałe ziarna kawy Robusta - wspomaga odchudzanie, walczy z wolnymi
rodnikami, obniża poziom cukry we krwi. Zawiera antyutleniacz o nazwie kwas chlorogenowy, który zmniejsza przyswajanie
glukozy w spożywanych pokarmach. Kwas chlorogenowy możemy znaleźć również w
herbacie Yerba Mate, głogu, karczochach, pokrzywie i czarnych jagodach.