Indeks glikemiczny, czli jak jeść i nie tyć.



Indeks glikemiczny i odchudzanie.

Indeks glikemiczny opisuje wpływ produktów żywnościowych na podwyższanie poziomu glukozy we krwi w ciągu 2-3 godzin po spożyciu. Im wyższa wartość Indeksu Glikemicznego danego produktu, tym wyższy poziom cukru we krwi po jego spożyciu i tym gwałtowniejsze późniejszy jego spadek.

Wolne wydzielanie glukozy i przyswajanie cukru pozwala ograniczyć napady głodu i odkładanie tkanki tłuszczowej w organizmie.

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym:

  • piwo
  • marchewka gotowana
  • gotowane i pieczone ziemniak, frytki, czipsy
  • produkty z białej mąk, bagietki
  • ryż biały 
  • płatki śniadaniowe
  • napoje słodzone
  • popcorn
  • arbuz
  • dynia

Produkty o niskim indeksie glikemicznym:

  • marchewka surowa
  • owoce surowe
  • rośliny strączkowe
  • warzywa zielone
  • jęczmień, owies
  • pomidory
  • cukinia
  • czosnek
  • makaron sojowy, makaron al dente,
  • chleb żytni pełnoziarnisty

Indeks Glikemiczny zależy od:

  • rodzaju węglowodanów zawartych w danym produkcie i dojrzałości owoców
  • obróbki termicznej – jedzenie rozgotowane i rozdrobnione ma wyższy IG
  • ilości skrobi obecnej w danym produkcie, im więcej skrobi tym wyższy poziom IG
  • zawartości innych składników spowalniających wchłanianie cukrów, takich jak białka, tłuszcze, błonnik i kwasy obniżające IG.

Jak Indeks Glikemiczny wpływa na odchudzanie?

Im mniej trzustka musi wydzielać isuliny, tym lepiej. Insulina bowiem hamuje rozpad tłuszczów w wątrobie i tkance tłuszczowej, nasila łaknienie i poprawia przyswajalność przyjętych pokarmów.
Produkty o niskim indeksie glikemicznym powodują wolny wzrost glukozy we krwi. Dzięki temu trzustka produkuje mniej insuliny utrudniającej odchudzanie.

Jak zmniejszyć Indeks Glikemiczny posiłków?

Wystarczy do pokarmów o wysokim  Indeksie Glikemicznym, takich jak np. gotowane ziemniaki, dodać zielone warzywa, pokarmy zawierające błonnik, produkty białkowe i zdrowe tłuszcze.