Indeks glikemiczny opisuje wpływ produktów żywnościowych na podwyższanie poziomu glukozy we krwi w ciągu 2-3 godzin po spożyciu. Im wyższa wartość Indeksu Glikemicznego danego produktu, tym wyższy poziom cukru we krwi po jego spożyciu i tym gwałtowniejsze późniejszy jego spadek.
Wolne wydzielanie glukozy i przyswajanie cukru
pozwala ograniczyć napady głodu i odkładanie tkanki tłuszczowej w organizmie.
Produkty o wysokim indeksie glikemicznym:
- piwo
- marchewka gotowana
- gotowane i pieczone ziemniak, frytki, czipsy
- produkty z białej mąk, bagietki
- ryż biały
- płatki śniadaniowe
- napoje słodzone
- popcorn
- arbuz
- dynia
Produkty o niskim indeksie glikemicznym:
- marchewka surowa
- owoce surowe
- rośliny strączkowe
- warzywa zielone
- jęczmień, owies
- pomidory
- cukinia
- czosnek
- makaron sojowy, makaron al dente,
- chleb żytni pełnoziarnisty
Indeks Glikemiczny zależy od:
- rodzaju węglowodanów zawartych w danym produkcie i dojrzałości owoców
- obróbki termicznej – jedzenie rozgotowane i rozdrobnione ma wyższy IG
- ilości skrobi obecnej w danym produkcie, im więcej skrobi tym wyższy poziom IG
- zawartości innych składników spowalniających wchłanianie cukrów, takich jak białka, tłuszcze, błonnik i kwasy obniżające IG.
Jak Indeks Glikemiczny wpływa na odchudzanie?
Im mniej trzustka musi wydzielać isuliny, tym lepiej. Insulina bowiem hamuje rozpad tłuszczów w wątrobie i tkance tłuszczowej, nasila łaknienie i poprawia przyswajalność przyjętych pokarmów.Produkty o niskim indeksie glikemicznym powodują wolny wzrost glukozy we krwi. Dzięki temu trzustka produkuje mniej insuliny utrudniającej odchudzanie.