Prawidłowe trawienie jest równie ważne jak dostarczanie w diecie odpowiedniej ilości składników odżywczych, witamin i minerałów.
Enzymy to substancje rozkładające składniki pokarmowe na mniejsze części nadające się do strawienia. Trawienie ma również wpływ na regenerację organizmu, odporność i ogólny stan zdrowia. Złe trawienie może powodować problemy takie jak: wzdęcia, gazy czy otyłość.
Niedobór lub zachwianie produkcji enzymów objawia się:
- uczuciem
zmęczenia,
- ciągłym
uczuciem głodu,
- zakażeniami
grzybem Candida
- przyrostem
masy ciała
- rozdrażnieniem
- problemami
trawiennymi
- wzdęciami
i gazami.
Suplementację enzymów zaleca się w przypadku nietolerancji laktozy, glutenu, zgagi, zmęczenia, a nawet problemach skórnych. Zdarza się, iż niedobór enzymów jest spowodowany zaburzeniami czynności wątroby, pęcherzyka żółciowego, czy jelita cienkiego.