Kalorie ujemne czyli jak jeść i chudnąć.

Kalorie ujemne zawierają produkty żywnościowe, które dostarczają nam mniej kalorii niż jest potrzebne na ich przeżucie, strawienie i wydalenie resztek. Pokarmy które powodują ujemny bilans energetyczny to warzywa i owoce z dużą ilością błonnika i wody.

kalorie ujemne, czyli jak jeść i chudnąć
Ujemne kalorie zawierają takie produkty jak:
  • ananas (54 kcal na 100 g), 
  • arbuz (36 kcal na 100 g),
  • jabłka (46 kcal na 100 g),
  • śliwki (45 kcal na 100 g),
  • grejpfrut (43 kcal na 100 g),
  • brokuły (24 kcal na 100 g),
  • szparagi (18 kcal na 100 g),
  • seler (21 kcal na 100 g),
  • marchew (27 kcal na 100 g),
  • kalafior (22 kcal na 100 g),
  • sałata (14 kcal na 100 g),
  • ogórek (13 kcal na 100 g),
  • kapusta (29 kcal na 100 g),
  • cebula (30 kcal na 100 g),
  • buraki (38 kcal na 100 g),
  • cukinia (15 kcal na 100 g).

 

Podstawową zasadą diety jest spożywanie produktów, na których strawienie i przyswojenie organizm zużywa więcej energii niż one same dostarczają

http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/odchudzajace/dieta-ujemnych-kalorii-zasady-efekty-ile-mozna-schudnac-na-diecie_36462.html