Kalorie ujemne zawierają produkty żywnościowe, które dostarczają nam mniej kalorii niż jest potrzebne na ich przeżucie, strawienie i wydalenie resztek. Pokarmy które powodują ujemny bilans energetyczny to warzywa i owoce z dużą ilością błonnika i wody.
Ujemne kalorie zawierają takie produkty jak:
- ananas (54 kcal na 100 g),
- arbuz (36 kcal na 100 g),
- jabłka (46 kcal na 100 g),
- śliwki (45 kcal na 100 g),
- grejpfrut (43 kcal na 100 g),
- brokuły (24 kcal na 100 g),
- szparagi (18 kcal na 100 g),
- seler (21 kcal na 100 g),
- marchew (27 kcal na 100 g),
- kalafior (22 kcal na 100 g),
- sałata (14 kcal na 100 g),
- ogórek (13 kcal na 100 g),
- kapusta (29 kcal na 100 g),
- cebula (30 kcal na 100 g),
- buraki (38 kcal na 100 g),
- cukinia (15 kcal na 100 g).
Podstawową
zasadą diety jest spożywanie produktów, na których strawienie i
przyswojenie organizm zużywa więcej energii niż one same dostarczają
http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/odchudzajace/dieta-ujemnych-kalorii-zasady-efekty-ile-mozna-schudnac-na-diecie_36462.html