5 prostych trików jak jeść mniej, zdrowiej i nie czuć głodu.


jak jeść mniej i schudnąć bez wyrzeczeń

1. Zamień talerze na mniejsze.

Mały wypełniony jedzeniem talerz oszukuje nasz mózg. W ten sposób ma on wrażenie, że jedzenia jest pod dostatkiem i najadamy się szybciej.

2. Wypełniaj pół swojego talerza zieleniną, sałatą lub dowolnymi surowymi warzywami.

A drugą połowę dowolnym przygotowanym daniem. Aby nasycić się szybciej, najpierw zjedz zieloną część posiłku.

3. Gryź powoli.

Zadbaj aby połykany posiłek miał płynną konsystencję. Już na etapie przeżuwania zaczyna się proces trawienia. Udowodniono, iż przeżuwając uważnie można zjeść do 10% mniej i zapobiec problemom trawiennym.

4. Uważaj na dodatki do jedzenia, typu sosy, ketchup, dressing.

Mogą one mieć więcej kalorii niż sam posiłek. Najlepszym wyborem będzie tutaj sos winegret wykonany z oliwy z oliwek, octu, musztardy, pieprzu i soli.

5. Urozmaicaj smak pitej wody o zdrowe dodatki.

Do wody można dodać: sok z cytryny, pokrojony w plasterki ogórek, naturalny ocet z fermentowanych jabłek (najlepiej niefiltrowany bio), miód, sok owocowy.