1. Banany.
Banan zawiera witaminy
A, C, E, K, witamin z
grupy B,
magnez,
fosfor,
wapń. Są bogate w
potas, który reguluje gospodarkę wodną w organizmie. Banany są też źródłem
melatoniny, czyli hormonu przyczyniającego się do prawidłowego snu.
witaminy - A, C, E, K oraz te z grupy B
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/banany-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-jakie-witaminy-maja-banany_41377.html
2. Jogurt naturalny.
Jogurt naturalny zawiera dobroczynne
bakterie probiotyczne (Lactobacillus casei i Lactobacillus acidophilus), które odbudowują mikroflorę jelit. W ten sposób przeciwdziałają biegunkom i chronią przed zaparciami. Jogurt naturalny zawiera
wapń i proteiny potrzebne do odbudowy mięśni i układu kostnego oraz
tryptofan - aminokwas, który zmniejsza napięcie i nadpobudliwość oraz pomaga w regulacji nastroju i wytwarzaniu serotoniny. Inne pokarmy zawierające tryptofan to: pestki dyni, soja, ser mozarella, rośliny strączkowe.
zmniejszenie nadpobudliwości i napięcia, regulacja nastroju,
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/tryptofan-wlasciwosci-zapotrzebowanie-i-zrodla-wystepowania_43833.html
3. Kakao.
Tak jak ciemna czekolada jest skarbnicą przeciwutleniaczy
- flawonoidów i licznych substancji, które nas uspokajają i poprawiają humor. Kakao jest źródłem tryptofanu, który nasz mózg wykorzystuje do wytwarzania
serotoniny, neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za dobry nastrój.
tryptofanu, który jest wykorzystywany przez mózg do wytwarzania neuroprzekaźnika zwanego serotoniną
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kakao-wydluza-zycie-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-kakao_43425.html
jest skarbnicą przeciwutleniaczy
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kakao-wydluza-zycie-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-kakao_43425.html